Linder Design uppdateras inte längre och finns enbart online av nostalgiska skäl. // marcuslinder.se

Recensioner

iPod mini

För varje dag som går tycker jag mig se allt fler och fler som lyssnar på musik med en iPod, ser folk i tunnelbanan, på bussen och ute på stan. Och då kan man egentligen bara utskilja de som använder de vita orginal hörlurarna. iPod har blivit inte bara blivit stort i USA, utan är nu också väldigt stort i Sverige.

Jag har haft min iPod mini i snart ett år och har nu tänkt skriva ned mina tankar om den lilla vackra speldosan. Det är första generationens iPod mini som jag äger, så de som går att köpa nu är lite bättre, berättar om skillnaderna lite längre ned i texten.

Jag tycker iPod mini är väldigt snyggt designad, precis som det mesta som Apple tillverkar. Den är väldigt liten för att vara en hårddiskbaserad musikspelare, där av namnet mini. iPod mini var den första iPoden med ett klickhjul, vilket nu också har blivit standard på de andra iPod modellerna. Man sköter alla inställningar från detta hjul, så det är inte så många knappar att hålla reda på. Men det går trots de få knapparna går det väldigt snabbt och lätt att hitta musiken som man vill lyssna på. Det går att sortera musiken på många olika sätt och det är lätt att göra egna spellistor i datorn.

En sak som jag inte gillar med min iPod mini är att batteritiden inte är så bra. Batterit räcker i ungefär 8 timmar, men det räcker i alla fall över dagen. De nya iPod mini som går att köpa lider inte av detta problem, då batteritiden nu är utökat till hela 18 timmar.

För att föra över musik till spelaren så måste man använda iTunes. Detta går väldigt lätt, men det går inte att flytta över musik från iPoden till sin dator. Man kan inte ha sin iPod synkroniserad med flera datorer, utan det är endast en dator man kan föra över musik ifrån.

Ganska nyligen så blev iTunes Music Store tillgänglig här i Sverige. Det är det bästa stället enligt mig om man vill köpa musik lagligt online. Musiken som är köpt där går endast att spela på iPods, inte på andra mp3-spelare.

Undertiden jag har haft min iPod har det kommit flera mjukvaru-uppdateringar till minin. Bland annat så jag har fått nya funktioner som "Shuffle", "Audiobooks" och "Podcasts". Tycker det är mycket bra att det går att uppdatera den, för då blir ju inte iPoden inte gammal lika snabbt som den hade blivit om det inte hade varit möjligt att uppdatera den.

Det finns väldigt många olika tillbehör till alla iPods, jag har skaffat en iDock, kontroll och iSocks. iDocken är bara så att det går snabbare att koppla ihop iPoden med datorn, och så har den ljudutgång så att man kan koppa in den i stereon. Men egentligen så klarar man sig bra utan den. Kontrollen gör så att man kan byta låter och pausa utan att behöva ta upp iPoden ur fickan, vilket är smidigt. iSocks är en av många skydd för sin iPod, och skydd bör man nog ha, annars så löper man en storrisk att repa eller skada den.

En liten cool grej är att om man köper den via Apple Store så kan man få en laser ingravering med valfritext på baksidan av iPoden. Det tycker jag är ganska kul, men andrahandsvärdet sjunker ganska mycket, i alla fall om man som jag graverat in sitt namn.

Jag har varit med om att den hängt sig några gånger. Första gången blev jag riktigt orolig, eftersom det inte går att dra ur batteriet och starta om den på så sätt. Men hittade på support sidorna, att om man håller in "Play" och "Enter" i några sekunder, så startas iPoden om och börjar fungera fint igen.

Efter hand när musik biblioteket har vuxit så har jag börjat tycka att 4 GB känns ganska lite, och skulle gärna ha många GB mer. Det är ganska störande att inte kunna ha med alla min musik, utan att tvingas välja bort en del, speciellt om man senare vill lyssna på den och inte har tillgång till sin dator. Så om jag skulle köpa en ny iPod nu, så skulle det nog bli en vanlig iPod med större hårddisk, men den är å andra sidan större i storlek också.

Som slutsats så kan jag bara säga att trotts vissa brister så gillar jag min iPod mini väldigt mycket, ångar inte att jag väntade i flera månader för att kunna köpa den (den skulle ha släppts redan i april, men släpptes först i juli 2004). Den har hållit mig sällskap i många timmar, och troligen så kommer den fortsätta göra det i många timmar till...

4/5

info

Lagringsutrymme 4 GB
Ljudformat MP3, AAC, WAV m.fl.
Menyspråk Engelska, svenska m.fl.
Vikt 103 gram
Storlek 91 x 51 x 13 mm
Modell P9434ZV
Batteri 8 timmar
Release 2004-07-24
Inköpt 2004-07-24
Recenserad 2005-07-08
Hemsida apple.com/ipodmini/

iPod mini 01iPod mini 02iPod mini 03

iPod mini 04iPod mini 05iPod mini 06

© 2010 marcuslinder.se | RSS Feed icon RSS | XHTML 1.1 & CSS